اگر شما هم جزء آن دسته از دارنندگان خودرو هستید که به علت نداشتم پارکینگ مجبور هستید، ماشین خودتون رو تو کوچه و خیابون قرار بدید، حتما این مقاله را تا آخر بخونید. تخریب رنگ خودرو یکی از بدترین خبرهایی است که به دارنندگان اتومبیل داده می شود. البته از ماشین خودتون رو در حیاط هم پارک نیدی ممکن است مشکلاتی برای رنگ بدنه ماشین شما پیش بیاید که جبران ناپذیر است. حالا بیایم بررسی کنیم که چه عواملی در صدمه به رنگ خودرو تاثیر گذار هستند.
البته امروزه با اومدن محافظ های شیمیایی همچون پولیش واکس ها و نانو سرامیک ها و همچنین انواع کاور و بادی فنس های محافظتی رنگ بدنه خودرو، جای نگرانی کمتری دارد. در ادامه همراهمون باشید تا این عوامل رو باهم بررسی کنیم.
عوامل محیطی مضر و تخریب کننده رنگ خودرو
عوامل محیطی شامل مواردی چون فضله پرندگان، شیره درخت، بارانهای اسیدی، گرد و خاک، تابش مستقیم نور خورشید و … هستند.
در اینجا به صورت اختصاری هر یک از این عوامل که میتوانند به رنگ خودروی شما صدمه بزنند، را بررسی میکنیم.
فضله پرندگان
مشاهده فضله پرندگان روی بدنه خودرو، چیزیست که همه صاحبان وسایل نقلیه با آن مواجه میشوند. اما مهم است که چه برخوردی با این تصویر (که طبق ضرب المثل قدیمی قرار است خوش شانسی بیاورد!) داشته باشیم. پیش از همه بگوییم که فضله پرندگان به دلیل ترکیبات اسیدی یکی از آسیب رسانهای جدی به رنگ خودرو میباشد. در صورتی که به موقع برای پاک کردن آن اقدام نکنید، اثر خوردگی دائمی رنگ را برجای میگذارد.
معمولا یک یا حداکثر دو روز برای پاک کردن اثر فضله پرندگان فرصت دارید. این زمان بستگی به شرایط آب و هوایی و نوع پرنده خواهد داشت. اما هر چه زودتر این اقدام را انجام دهید، احتمال خوردگی رنگ بدنه کمتر خواهد شد.
در صورتی که مشاهده کردید فضله پرنده به رنگ خودرو چسبیده است، ابتدا کمی آب روی آن ریخته و بگذارید خیس بخورد. سپس با یک دستمال نرم به آرامی فضله را از روی بدنه ماشین پاک کنید. در صورتی که به این شکل موفق نشدید، میتوانید از کمی شوینده ماشین نیز استفاده نمایید.
شیره درخت
شیره درخت نیز عملکرد مشابهی دارد. با پارک کردن خودروی خود زیر درختان، همیشه این ریسک را میپذیرید که شیره درخت روی رنگ بدنه ریخته شود. برای پاک کردن و زدودن شیره درخت نیز باید زود دست به کار شوید. در صورتی که به موقع و قبل از کاملا خشک شدن شیره، نسبت به شستشوی ماشین اقدام نمایید؛ مشکلی به وجود نخواهد آمد.
بارانهای اسیدی
بارانهای اسیدی یا برف میتوانند روی رنگ بدنه خودرو لکه های کدر بر جای بگذارند. این باران ها با جذب آلودگیهای هوا از جمله سولفوریک و نیتریک اسید، چنین وضعیتی بر جای میگذراند. به همین دلیل توصیه میشود که حتما پس از اتمام بارش، خودروی خود را شسته و خشک نمایید. از بخار شوهای خانگی هم میتونید برای این کار استفاده کنید.
گرد و خاک اگرچه بی ضرر به نظر می رسد، اما با ماندن طولانی مدت آن روی بدنه ماشین، خش افتادگیهایی را مشاهده خواهید کرد. بنابراین همیشه به موقع خودروی خود را شستشو داده و اجازه ندهید گرد و خاک و آلودگی برای مدت زیادی روی آن بماند.
تابش خورشید و اشعه ماوراء بنفش
قرار گرفتن اتومبیل در معرض تابش مستقیم نور خورشید، میتواند به رنگ آن صدمه بزند. این صدمه به شکل کدر شدن رنگ و یا سایه افتادن در جهتی خاص روی آن دیده میشود. برای حل این مشکل چاره جز پارک کردن خودرو در سایه یا استفاده از روکشهای مخصوص نخواهید داشت. در صورت رنگ پریدگی بدنه خودرو، ناچار به کمک گرفتن دوباره از پولیش کار حرفه ای خواهید شد.
عوامل انسانی مضر و تخریب کننده رنگ خودرو
عوامل انسانی آسیب رسان به رنگ خودرو، یعنی همان عواملی که به صورت اتفاقی معمولا رخ نمیدهند. مثلا امکان ندارد یک کلید یا وسیله تیز دیگری به صورت اتفاقی در مسیر خود، دور تا دور خودروی شما را نقاشی کند. همین طور روغن ترمز به صورت اتفاقی از آسمان بر بدنه خودرو ریخته نمیشود.
برای جلوگیری از خط کشی و میخ کشی روی بدنه خودروی خود، باید از پارک کردن آن در محل امنی اطمینان داشته باشید. (غالبا چنین وضعیتی را در خیابان ها پیدا نمیکنیم!)
در صورتی که احیانا مشاهده کردید در بخشی از بدنه خودروی شما خط و خش قابل توجهی که از لایه پولیش (یعنی لایه براق رویی) گذشته و به رنگ اصلی صدمه رسانده است؛ حتما سریعا برای قلم گیری آن اقدام کنید.
زیرا تعلل در قلمگیری و رفع خط و خشها موجب زنگ زدگی محل شده و مشکلات بزرگتری به همراه میآورد.
تشخیص رسیدن خط و خش به رنگ بدنه
برای این که متوجه شوید آیا خط و خش به رنگ اصلی خودرو آسیب رسانده یا نه، با دقت به محل نگاه کنید. اگر عمق خط و خش به حدیست که لایه فلزی زیرین مشاهده میشود، پس رنگ اصلی خودرو آسیب دیده است.
همین طور با انگشتان خود روی محل خط و خش بکشید. اگر فرورفتگی احساس میکنید و دست شما شیاری فرورفته را لمس میکند، باز هم باید گفت که رنگ خودرو آسیب دیده است. اما اگر با لمس محل خط و خش فرورفتگی احساس نمیکنید، شانس آوردهاید و تنها لایه رویی صدمه خورده است. در این صورت کار با یک واکس و پولیش تمام خواهد شد.
روغن ترمز
اگر به هر دلیلی روغن ترمز روی بدنه خودرو ریخته شود، باید خیلی سریع آن را با آب بشویید. روغن ترمزهایی که دارای پلی اتیلن گلیکول در ترکیب خود هستند، بدترین فاجعه را به بار میآورند. این نوع روغن ترمزها به راحتی رنگ خودرو را بلند کرده و تنها راه حل در دستان یک صافکار و نقاش ماهر اتومبیل خواهد بود.
اما روغن ترمزهایی که دارای ساختار سیلیکونی هستند، به شما فرصت میدهند تا با شستشوی سریع و کامل، تا حدود زیادی رنگ بدنه خودروی خود را نجات دهید.
به هر صورت در صورت ریخته شدن روغن ترمز روی بدنه، بلافاصله آن را با آب شستشو داده و حتما به یک کارشناس رنگ خودرو مراجعه کنید. زیرا به احتمال زیاد شستشوی تنها با آب کافی نخواهد بود. در اغلب موارد لکه گیریهای عمقی یا سطحی مورد نیاز خواهد بود.
حفاظت از رنگ خودرو
به موازات هر آن چه در بالا بررسی کردیم، برای حفاظت از رنگ خودرو باید همیشه از پارک کردن آن در محل مناسب اطمینان داشته باشید. در صورت تمایل، شما میتوانید از چادرهای محافظ خودرو استفاده نمایید. همینطور بازبینی روزانه رنگ بدنه و چک کردن اثر عوامل تخریب کننده رنگ می توانند از آسیبهای ماندگار جلوگیری به عمل آورند.
منبع : استادیار
آسیب رنگ خودرو – عوامل محیطی و انسانی
رنگ دو جزئی خودرو، مشهور به دو جزئی سری ۲۱، از جمله پیشرفتهترین انواع رنگ اتومبیل است که از آکریلیک پلیاورتان به عنوان پایه استفاده میکند. این رنگ با خصوصیات منحصر به فرد خود گزینهای ایدهآل برای رنگآمیزی خودروها به جای کدهای رنگ فابریک محسوب میشود. با خواص فیزیکی برتر و کیفیت مناسب، این رنگ به دلیل دقت در کاربرد و ماندگاری بالا مورد توجه قرار میگیرد.
ترکیبات اصلی رنگ دو جزئی خودرو شامل آکریلیک پلیاورتان به عنوان پایه اصلی میباشد. این پایه با افزودن ترکیبات فرعی چون سیراتلیک، مالتی افکت، مواد معدنی و آلی و غیره، خواص فیزیکی برتری را به رنگ اعطا میکند. با این ویژگیهای منحصر به فرد، رنگ دو جزئی خودرو به عنوان یک انتخاب شگفتانگیز در صنعت اتومبیلسازی شناخته میشود.
بعد از رنگآمیزی چقدر باید صبر کنیم تا خشک بشه؟
بیشتر رنگها بین ۲ تا ۴ ساعت طول میکشه تا خشک بشن، ولی بهتره یک شب بمونه.